Yüzme sporu her yaş için uygun seviyelerde devam ettirilebilecek bir spor dalıdır. Vücudun bütün eklemlerinin ve kaslarının hareket halinde bulunabileceği spor dallarından birisidir. Aynı zamanda, özel sağlık problemlerinde tedavi destekleyici özelliği bile vardır.
Gelin hep birlikte konu hakkında bilgi ve söz sahibi uzman bie meslektaşımıza sayfalarımızı açalım.
Kendisi de aynı zamanda profesyonel bir yüzücü olan ve Spor Eczacılığı organizasyonumuza yazılarıyla destek veren Dr.Ecz.Seda Noyan Kansuk bizlerle;
Yapılan araştırmalar, düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu gösterir. Örneğin koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir.
Ayrıca kalp ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açan bir takım maddelerin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmekte hem de vücut koordinasyonunu gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.
Eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.
Kilolu kişilerin herhangi bir kara sporu yapması iskelet ve kas sistemine zarar verebilecekken, su ortamında yapacağı aktiviteler o bireyin üzerine etkiyen yerçekimi kuvvetini çok büyük oranda azalttığından kişiye risksiz egzersiz olanağı da sağlamaktadır.
Yetişkinlerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı şişmanlığı önlemektedir.
Hamileliğinden önce ve hamileliği sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda ölü ve erken doğum yapma oranı dikkat çekecek şekilde düşüktür.
Düzenli antreman yapan kişilerde, şeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.
En önemlisi de sinir sistemine ve insan psikolojisine faydalarıdır. Suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince yaşayacağınız psikolojik ve sinirsel rahatlama size başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatır.
Dr.Ecz.Seda Noyan Kansuk, aynı zamanda profesyonel bir yüzücü. Mayıs 2017 ‘de ekip arkadaşlarıyla Cebelitarık Boğazı’nı yüzerek geçen ilk Türk Kadın takımı “4forblue” üyesi olarak tarihe geçen ekibin de üyesi.
Eczane eczacısı, akademisyen, profesyonel yüzücü ve anne...Aynı anda taşımış olduğu pek çok ünvan ve özelliği bir araya getirerek bilgi ve tecrübeleri ile yüzme sporuna ve sporcu sağlığına katkı sağlamak adına o da Spor Eczacılığı hareketini destekliyor.
Dr.Ecz.Seda Noyan Kansuk’un yüzme sporu hakkında önemli bilgiler paylaştığı diğer yazısını burada bulabilirsiniz.
Spor Eczacılığı Hareketi, toplumumuzda sporu yaşam biçimi olarak benimsemiş bireylere faydalı olabilmek için bir araya gelmiş Eczacılarımız ile doğru bilgiye ulaşmak ve paylaşmak için oluşturulmuştur.