Sporda dopingle mücadele davalarına uygulanabilecek adil usule ilişkin Tavsiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinin temel güvencelerinin dopingle mücadele davalarına tam olarak uygulanmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Avrupa Konseyi’nin adalet ve eşitlik gibi temel değerleri, toplumumuz için giderek daha önemli hale gelen spor ve dopingle mücadele alanını garanti altına almaya hedeflemektedir.
‘Adil yargılama’ ilkelerinin uygulanabilmesi için soruşturmanın bağımsız olması, ilgili ‘mahkemenin’ (genellikle bir hakem heyeti) ilgili tüm taraflardan eşit derecede bağımsız olması ve üyelerinin dopingle mücadele ile ilgili konularda bilgili olması gerekir. .
Tavsiye Kararı, bir dopingle mücadele prosedürünün adil olması için, dopingle mücadele ihlaliyle suçlanan sporcunun belgelere ve kanıtlara erişimi olması, yetkili ‘mahkeme’ tarafından dinlenmesi ve etkili bir savunmaya erişimi olması gerektiğini düşünmektedir. . Bu nedenle, savunma hazırlamak için yeterli zaman hakkı veya bir avukata erişim hakkı gibi unsurlar güvence altına alınmalıdır. Kamuya açık duruşma ilkesi ve mahkeme kararlarının yayınlanması da eşit derecede önemlidir.
Tavsiye, tüm bu temel ilkeleri sporun özgünlüğüne ve dopingle mücadele sisteminin benzersizliğine çevirir. Sporcuların özel hayata saygı hakkını korumak gibi dengeli bir yaklaşıma olan ihtiyacı dikkate alır.
Avrupa Konseyi’nin 46. hükümeti, bunu kabul ederken, insan haklarının, dopingle mücadele kurallarını ihlal etmekle suçlananlar da dahil olmak üzere, spor bağlamında da geçerli olduğunu hatırlatır.
Tavsiye, Avrupa Konseyi Dopingle Mücadele Sözleşmesi (T-DO) İzleme Grubu tarafından hazırlanmış ve 20 Nisan’da Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Önceden var olan insan hakları standartlarına, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dopingle mücadeleye ilişkin içtihatlarına ve ayrıca Dünya Dopingle Mücadele Yasası gibi ilgili dopingle mücadele normlarına dayanmaktadır.
Avrupa Konseyi, bu adil yargılanma ilkelerini uygulamak ve dopingle mücadele prosedürlerinde insan hakları korumasını güçlendirmek için Üye Devletleri içinde ve ötesinde faaliyetler geliştirecektir.