Kontaminasyon…Anlamı nedir?

 

 

Kontaminasyon Ne Demek?

Kontaminasyon kelimesi, (Contamination) İngilizce’den dilimize yerleşmiş bir kelimedir. Bulaşma, bulaşmak anlamlarında kullanılmaktadır ve dilimize de adapte olmuş kelimelerdendir

Özellikle ilaç veya ilaç dışı sağlık ürünlerinin üretimi esnasında, bulaşma durumu sonucunda, söz konusu ürünün içerisinde istenmeyen ürünlerin karışabilmesi durumudur ” kontaminasyon”. Bunun yanında gıdalarda da kontaminasyon yani istenmeyen organik ya da inorganik(sentetik/kimyevi) maddelerin bulunabilmesi de ayrı bir risk konusudur.

Kontaminasyon Türleri Nelerdir?

  • İnsandan gıdaya kontaminasyon
  • Üretim ortamından kaynaklı kontaminasyon, mikrobik, bakteriyal, fungal bulaş riskleri
  • Gıdadan gıdaya bulaşma, allerjen etkili besinlerin hassas üretim gerektiren besinlere bulaşması
  • Yetersiz hijyen kaynaklı  bulaşma, özellikle üretim aşamalarında kullanılan malzemeler, üretim bantları, yeterli hijyenin sağlanmadığı ambalaj malzemeleri, tartım cihazları, uygulama materyalleri vb. kontaminasyon için açık tehditlerdir.
  • GMP ( İyi Üretim Koşulları) ‘nda aksama sonucu üretim aşamasında meydana gelebilecek etken madde bulaşması. Örnek vermek gerekirse:
    – Steroid etkili anabolizan bir ilacın üretildiği üretim ortamında yeterli sterilizasyonunun ve havalandırmanın sağlanmaması durumunda bir sonraki üretimde besin destek ürünü üretildiği aşamada, besin destek ürününde steroid etken maddesine rastlanması- (Konuyla ilgili olarak IOC Çalışmalarını inceleyebilirsiniz)

Kusursuz Sorumluluk İlkesi, bahane kabul etmez..

Kontamine (bulaş oluşmuş) bir ürün yada gıda sporcular için ise, çok dikkatli olunması gereken apayrı bir risk faktörüdür.

WADA ( Dünya Anti-Doping Ajansı) tarafından yürürlüğe koyulan ve uyulmadığı takdirde cezai yaptırımları olan yasal bir başlıktır Kusursuz Sorumluluk ilkesi.

“Ağız yoluyla tükettiğiniz”, yani yiyip içtiğiniz ve vücudunuza girebilecek her şey için sporcuların sorumluluk almalıs gerekliliğini ifade eder.

Burada hayati önem oluşturan konu, vücudunuzda bulunan her şeyden sorumlu olmanızdır. Hukuki açıdan ifade etmek gerekirse, buna “kusursuz sorumluluk” ilkesi denir. Spor mahkemelerince ve idari kurumlarca yasal yaptırımları söz konusudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir