Spor Eczacılığı hakkında yayınlanan ilk makale

Spor Eczacılığı alanında yayınlanan ilk kaynak makale olma özelliğini taşıyan özet içeriğini sizlerle paylaşarak, konunun hangi koşullarda ve ihtiyaç ortamında ortaya çıktığını ve ne derece önemli olduğunu hep birlikte inceleyelim.

1987 yılında Indianapolis  10. Pan Amerikan(Bütün Amerikan Devletleri ve Halkları) oyunlarının, Spor Eczacılığı uygulamaları açısından ayrı bir önemi vardı. Her 4 yılda bir tekrarlanan bu geniş çaplı organizasyonda, 100 kadar Eczacının ilk defa görev almış olmasını , sporcu sağlık sistemi içerisinde Eczacının konumlandırılması açısından başlangıç olarak kabul edebiliriz.

Aşağıdaki linkte kaynak makaleyi bulabilirsiniz.

http:/www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2479267

Makaleyi yakından incelediğimiz zaman gönüllü olarak görev alan Eczacıların müsabakalar esnasında üstlendikleri etkin rollere de de tanık olabiliyoruz.

1987 yılı oyunları için Amerikan Ordusuna ait bir karargah binası Sağlık Merkezi olarak kullanılmış ve binanın 2.katı Eczane olarak düzenlenmiş. Gönüllü Eczacılar sorumlulukları, prosedürler ve güvenlik hakkında bilgilendirilmiş.

1983 yılında Pan Amerikan Oyunları Formüleri ve 1988 yılı Seul Olimpiyat Oyunları için hazırlanan Formüler kaynak olarak alınarak gerekli ilaçlar ve destek ürünler , oyunlar başlamadan 26 gün önceden hazır edilmiş.

Oyunlar süresince 968 adet reçete işlem görmüş. Ağırlıklı olarak,ibuprofen, terfenadine, asetaminofen, penicillin V potassium, clotrimazole krem ve naproksen etken maddeli ilaç formlarının tercih edildiği rapor edilmiş.

Eczacılara temel görevleri olan ilaç danışmanlığı yanında çok önemli bir görev daha verilmiş.

Her müsabaka alanına, doping kontrol merkezi kurulmuş ve bu merkezlerde doktor,eczacı,hemşire, sağlık teknisyeni ve sağlıkçı olmayan bir uzman görevlendirilmiş. Müsabaka ardından seçilen sporcular doping kontrol merkezlerine uzman eşliğinde kontrol altına alınmışlar. Sağlık geçmişleri ve idrar numuneleri detaylıca incelenmiş.

İdrar numuneleri pH ve yoğunluk derecelerine göre analiz edilmiş ve doping kontrolü için özellikle ele alınmış. Yapılan bütün işlemler kayıt altına alınmış. Bütün yarışlar süresince 981 sporcuya doping testi uygulanmış ve 6 sporcuda doping bulgusuna rastlanmış.

1987 yılı Pan American oyunları, Eczacılar için eşşiz bir fırsat sunmuştur.Eczacıların sağlık hizmetlerinde etkin rol alması ve doping kontrol aşamlarında yer alması, onları sonraki organizasyonlarda da sistemin vazgeçilmez üyesi haline getirmiştir.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir