SPORUN ÇOCUKLAR İÇİN SOSYOLOJİK VE FİZYOLOJİK FAYDALARI

 

Biz yetişkinler her geçen gün daha da çok bilinçlenerek sporu herhangi bir dalından yakalıyoruz. Peki ya çocuklar? Belki de günümüzde okul, ödev, sınav  stresinin yanında günlük hayatlarında da  birçok stres faktörüne maruz kalan çocukların bizlerden daha çok spora ihtiyacı vardır..Belki de çocuklarınızın ileriki yaşları için  için yapılabilecek en güzel yatırım onları küçük yaşta sporla tanıştırmaktır!!

Sporun çocuklardaki fizyolojik ve psikolojik faydalarına bakacak olursak…

 

Osteoporoz Riskini Azaltır

Ağırlık kullanılarak yapılan sporlar özellikle ileriki yaşlardakadınlarda kemik yoğunluğunu arttırarak  osteoporoz gelişmesini önler.Ulusal Osteoproz Vakfının verilerine göre, erkeklerin yaklaşık %25i  kadınların ise %50si yaşlılık dönemlerinde kemik kırılganlığının artması ve kırık olsağının arttığı görülmüştür.Özellikle genç kızların düzenli spor  yaparak kemikleri kuvvetlendirmeleri ileride osteoporoz görülme riskini azaltacaktır.

Ä°lgili resim

Kilo Kontrolü

Amerikan Kalp Derneği’ne göre, üç çocuktan yaklaşık biri aşırı kilolu veya obezdir. Bu durum egzersiz eksikliğiden ve dengesiz beslenmeden kaynaklanabilir. Aşırı kilolu çocukların yetişkin dönemlerinde de genellikle  kilo problemi yaşarlar; bu durum diyabet, kalp krizi, kötü kolesterol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar ve hastalık risklerini artırır. Düzenli yapılan aerobik egzersiz, yüksek dansiteli lipoproteinler (HDL) olarak adlandırılan vücudunuzun “iyi” kolesterolünü artırabilir. Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, kalp hastalığına, felce ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kilo kaybı yüksek kan basıncını  azaltmaya yardımcı olabilir, bu yüzden kalorileri yakan sporlar bu sorunu çözmeye yardımcı olur.

 

Dayanıklılığı Arttırır

Bir çocuk ne kadar spora yaparsa, kardiyovasküler dayanıklılığı, kas dayanıklılığı ve kas hareketleri  o kadar gelişir. Dayanıklı çocuklar oyun oynamak, okula yürüyerek gitmek veya ev işleri yapmak gibi diğer  günlük aktiviteler sırasında spor yapmayan çocuklara göre daha az yorgun  daha fazla enerjik hissedeceklerdir. Çocukların kendilerini enerjik hissetmeleri günlerini daha verimli şekilde geçirecekleri anlamına gelir.

 

Esnekliği Artırır

Normalde çocuklar zaten yetişkinlere göre daha esnektirler.. Ancak, spor yapan çocuklar egzersizler ve oyunlar sırasında düzenli olarak kaslarını gererler. Özellikle spordan öncesi yapılan ısınma ve post-statik gerdirme içeriyorsa, bu durum çocuğun esnekliğini daha da artıracaktır. Vücudun esnek olması aynı zamanda çevik olacağı anlamına gelir.Çeviklik oyun sırasında sporcunun performansını arttıracak unsurlardandır .

 

Ä°lgili resim

Sosyolojik Faydaları

 

Öz güveni Geliştirir

Spor yapmak çocuklarda Spor yapmanın çocuğunuzun kendisine olan saygısını, benlik değerini ve özgüvenini etkileme gibi bir potansiyeli var. Tenis, yüzme, basketbol ya da beysbol gibi herhangi bir spor dalında ustalaşmak çocuklara yeni faaliyetler denemek için özgüven veriyor. Amerikan Pediatri Akademisi’nde yapılan araştırmalar, sporun aile desteğiyle birlikte çocuğun kendisi hakkındaki hislerini olumlu etkileyebileceğini belirtiyor. Özellikle kaygı sorunları yaşayan çocukların spor aktivitelerine yönlendiklerinde kaygı düzeylerinde azalma görülüyor.

Sosyal Beceriler Gelişir

Çocukluk döneminde yapılan sporların kazandırdığı sosyal beceriler kişinin yaşlılık döneminde bile ona yardımcı olacaktır.Spor yapmak takım çalışmasını ve diğer arkadaşlarıyla işbirliği yapmayı öğretir.Aynı zamanda diğer sporcular veya antrenörleriyle kuracağı diyalog, farklı yaş grubundan insanlarla olan iletişimini geliştirir.Bir spor takımında katılmak kişiye  aidiyet duygusu kazandırır ve arkadaş edinmesine yardımcı olur.Bu durum iletişim becerilerinin gelişmesini sağlar.

 

sporcu çocuklar ile ilgili görsel sonucu

 

Disiplinli ve Düzenli Bir Yaşam Tarzı

Spor yapmak zihinsel ve fiziksel olarak disiplinli olmayı beraberinde getirir. Disiplinli olmak oyuncunun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Zihinsel olarak disiplin, sporcunun takım kurallarına uyması, antrenöründen direktif alması ve onun verdiği kararları kabul etmesi sonucu gelişir.Fiziksel olarak ise düzenli olarak spora gitmesi çocuğun beslenme alışkanlıklarını, haftalık faaliyetlerini de düzene sokarak disiplinli olmasını sağlar.

 

Stres ve Depresyon
Araştırmalar, sporla kazandırılan fiziksel egzersizlerin çok yüksek düzeyde olmayan depresyon belirtilerini ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olmakta olduğunu göstermektedir. Stresle ilgili yapılan çalışmalar ise sporun strese karşı bir koruyucu bir özelliği olduğunu göstermektedir. Özellikle fazla egzersiz seviyelerinde stresle karşı karşıya kalındığında daha az sağlık problemleri gözlemlenmekte ve çocukları stresin sebep olduğu sağlık şikâyetlerine karşı korunduğu bilinmektedir.

 

Adil ve  Etik Olmak

Sporun öğrettiği başka bir sosyal beceri, adil oynayabilmektir. Örneğin, kickball, softbol veya beyzbol gibi bir oyun çocuklara sırasını beklemenin değerini öğretecektir.Adil olmak,temiz spor yapmak çocukta ahlak ve etik kavramlarının oturmasını sağlayacaktır.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir