“WADA” FARK ETMEDEN SPOR HAYATINIZDAN OLMAYIN

WADA NEDİR?

The World Anti-Doping Agency (WADA) ,(Türkçesi Dünya Anti-Doping Ajansı ) 10 Kasım 1999 tarihinde kurulan , spor federasyonları ve hükümetler  tarafından eşit ve bağımsız bir şekilde finanse edilen bağımsız bir ajanstır.Kilit faaliyetleri, bilimsel araştırma, eğitim, anti-doping kapasitelerinin geliştirilmesi ve anti-doping politikalarını tüm sporlarda ve tüm ülkelerde uyumlu hale getiren belge olan Dünya Anti-Doping Kodunun (Code) izlenmesidir.

WADA’nın resmi internet adresi

www.wada-ama.org

WADA NE YAPAR?

Dünya Anti-Doping Ajansı, tüm dünyadaki spor organizasyonları ve hükümetleri içindeki anti-doping politikalarına ve düzenlemelerine tutarlılık getirmek amacıyla kurulmuştur.Yani uluslararası yapılan maçlardaki anti doping politikalarını standart hale getirmektedir.

WADA, 2004 yılında Dünya Anti-Doping Yasası’nın (Kodu) oluşturulmasını takiben, birkaç kilit alanda faaliyetleri de denetlemektedir.

KODU UYGUNLUK İZLEME

Dopingle Mücadele politikalarını, kuralları ve düzenlemeleri dünya çapında yaygınlaştırır temel belge, Kabul Yönetmeliği, uygulanması ve uyumu denetler.

EĞİTİM

Doping kullanımı önlemek adına, genç sporculara, antrenörlere, doktorlara ,eğitmenlere ve ebeveynlere dopingin tehlikelerini ve kullanımı sonucu yasal ve sosyal  sonuçları hakkında  eğitim programları düzenler.

BİLİM VE TIP

Bilimsel araştırma, Yıllık Yasaklı Maddeler ve Metot Listesinin yayınlanması ve laboratuar akreditasyonunun, Terapötik Kullanım İstisnalarının (TAKİ) ve Atletlerin Biyolojik Pasaportunun (ABP) yönetilmesi.

ANTİ DOPİNG KOORDİNASYONU

Anti-doping faaliyetlerini merkezi korsan Anti-Doping Yönetim ve Yönetim Sistemi (ADAMS) aracılığıyla koordine eder.

KÜRESEL ANTİDOPİNG  PROGRAMLARINI GELİŞTİRME

WADA, Bölgesel Anti-Doping Organizasyonu (RADO) programı aracılığıyla, daha önce anti-doping programları ile dünyanın çeşitli bölgelerinde temiz bir spor kültürü geliştiriyor.

SPORCULARIN YETKİNLİĞİNİ ARTTIRMAK

WADA’nın Sporcu Sosyal Yardım Programı,dünyada ki  sporcuların anti-doping sorunun da çözümün bir parçası olmaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

YASA YÜRÜRLÜĞÜ İLE İŞBİRLİĞİ

Kanıt toplama ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için hükümet, kolluk kuvvetleri ve Anti-Doping Kuruluşları (ADO) ile yakın işbirliği içinde çalışır

DİĞER GİRİŞİMLER

Büyük spor etkinliklerinde Bağımsız Gözlemci Görevleri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede diğer faaliyetler yürütür.

 

PEKİ YA TÜRKİYE ?

Türkiye’de ise resmi olarak doping kontrollerini gerçekleştiren  kurum Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonudur. Bu kurum WADA ile paralel bir şekilde hareket etmektedir.

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Türkiye’de dopingle mücadeleyi kurumsallaştırmak üzere gerçekleştirilecek işbirliğinin ana ilkelerini belirlemek ve dopingle mücadeleyi yürütmek amacıyla 24 Mayıs 2011 tarihinde Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile imzalanan protokolle 2011 yılının Haziran ayında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesinde kurulmuştur.

TDMK nın içeriğini ve resmi sitesini incelemek isteyenler için kurumun internet adresini bırakıyorum. Güncel gelişmeleri WADA ve TDMK nın sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

(Facebook ve twitterdan takip edebilirsiniz.)

www.tdmk.org.tr

 

NEDEN ÖNEMLİ??

Doping, bir sporcunun vücuduna ait örnekte; sportif performansı arttırma potansiyeli bulunan ve ;ya sağlığı gereksiz yere tehdit eden, ya da spor ruhuna aykırı olan bir madde veya yöntemin bulunması, veya kullanılması, veya kullanıldığına dair bir kanıtın bulunmasıdır.

Doping yapan maddelerin sınıflandırılması Stimülanlar (uyarıcılar), Narkotik analjezikler, Anabolik steroidler, Beta blokeler, Diüretikler, Peptid hormonlar ve analoglarıdır. Doping metodları ise Kan dopingi ve Farmokolojik, kimyasal ve fiziksel manüplasyonlardır. Bazı kısıtlamalara tabi olan maddeler alkol, Marihuana, Lokal anestezikler, Korkitosteroidlerdir…

 

FARK ETMEDEN SPOR HAYATINIZDAN OLABİLİRSİNİZ..

26 Ocak’ta alınan doping numunesinde yasaklı meldonyum maddesine rastlanan Sharapova, bu tarihten başlamak üzere 2 yıl süreyle tenisten men edilmişti. Teniste Dopingle Mücadele Programı doğrultusunda, doping kurallarını ihlal etmekle suçlanan Sharapova’nın, hakkındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar 12 Mart’tan itibaren tenis turnuvalarına katılması yasaklanmıştı. Sharapova yaptığı açıklamalarda “Son 10 yıldır yasal bir şekilde bu ilacı alıyordum. WADA’nın yasaklı listesinde değildi. 1 Ocak’tan itibaren de yasaklı maddeler arasına girdiğini bilmiyordum. WADA’dan 22 Aralık’ta yasaklı maddeler listesinde yapılan değişikliklerle ilgili bir e-posta aldım. Burada yasaklı maddeleri görebiliyorsunuz ben de o linke tıklamadım.“cümlelerini kurdu. Rus tenisçi Maria Sharapova, Avustralya Açık’ta doping testini geçemediğinden Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından 12 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere hakkında verilecek karar açıklanana kadar geçici olarak müsabakalardan men edildi.

WADA tarafından her sene yayınlanan bu güncel liste sporcular, doktorlar ve eczacılar tarafından takip edilip incelenmelidir.Bir Sporcu farkında olmadan bu listede adı geçen herhangi bir maddeyi kronik bir hastalığın tedavisinde kullanıyor veya katılacağı bir turnuvadan kısa süre önce almak durumunda olabilir. Bizler spor eczacıları olarak sporcuları bu konuda bilgilendirmeli ve takip etmeliyiz. Olası bir ihmal sonucu sporcuların spor kariyeri sona erebilir ve eminim ki hiçbir doktor veya eczacı da bu sonucun bir parçası olmak istemez.

Her sene WADA’nın hazırladığı Yasaklılar Listesi’nin 2018 yılı için güncel hali 4 Ekim’de yayınlandı.Biz de sizler için  2017-2018 listelerinin karşılaştırmasını yaptık. Güncel listedeki değişiklikler için bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir