BİLİNENDEN DAHA CİDDİ BİR KONUDUR “BESİN ALERJİSİ”

Yakın zamanda yayınlanan bir habere göre;

Amerika’da gişe rekoru kırarak milyonlarca çocuk tarafından izlenen ve  Türkiye’de de vizyona giren “Tavşan Peter” filmindeki bir sahne yapımcıların – Sony Picture Şirketinin- herkesten özür dilemesini gerektirdi ..

PEKİ NEDEN?

BÖĞÜRTLENLERE KARŞI ALERJİSİ VARDI

 Filmde McGregor adlı karakterin bahçesine girmek isteyen tavşanlar McGregor onları engellediği için ona  meyve ve sebze atarak saldırır. Sonunda Mc Gregorun  ağzına atılan böğürtlen onu anafilaktik şoka sokarak yere yığılmasına sebep olur.(Bu sırada McGregor Epipen kullanmaya çalışır)

Tavşanlar Bay McGregor’un ağzına böğürtlen attığında, karakterin yüzüne yakın çekim yapılıyor ve karakter yere düştüğünde tavşanlar birbirlerini kutluyor. Bay McGregor kendinden geçip, ölü gibi göründüğünde tavşanlar neşeleniyor.

Bu sahnelerin üzerine birçok aile bu filmi boykot etmeye başlıyor…

Astım ve Alerji Derneği başkanı Kenneth Mendez açık bir mektupla; bu sahnelerin uygunsuz olduğu, besin alerjisi ve meydana getirdiği sonuçların bu şekilde ele alınmasının yanlış olduğunu belirtti ve  bunun üzerine filmin yapımcıları ve Sony  besin  alerjisinin çok ciddi bir konu olduğunu açıklayarak özür diledi .

BESİN ALERJİSİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

  • Besin  alerjisi, belirli bir gıdayı yedikten sonra ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur (besin  intoleransı ile karıştırılmamalıdır).
  • Çok az miktardaki alerjen gıda bile, besin alerjisi olanlarda, sindirim problemlerinden anafilâksiye kadar bir çok sorunun oluşmasına sebep olabilir.
  • Yiyecekleri yedikten birkaç saat sonra ortaya çıkabilen besin alerjileri, ağız kaşıntısı, karın ağrısı, egzama ve dudak, yüz, dilde ve boğazda şişme veya vücudun diğer bölümlerinde şişme, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, karın ağrısı, diyare, mide bulantısı veya kusma, baş dönmesi, başın çarpması veya bayılma gibi belirtilere sebep olur.
  • Yaşamını tehdit eden anafilaksi işaretleri arasında hava yollarının daralması ve şişmesi, boğazda şişme veya boğazdaki topraksızlık hissi, nefes darlığı, hızlı kan basıncında düşme şoku, hızlı nabız, baş dönmesi, başın çarpması veya bilinç kaybı sayılabilir. Gerekli tedavi hemen yapılmazsa, anafilaksi komaya veya ölüme neden olabilir.
  • Çocuklarda, alerjiye neden olan en yaygın besinler  fıstık ,fındıkları, yumurtalar, inek sütü, buğday ve soya.
  • Besin alerjileri çoğu zaman Çölyak hastalığı, laktoz intoleransı veya gıda katkı maddesi duyarlığı ile karıştırılır.
  • Besin alerjileri açısından yüksek risk altında olanlar, aile öyküsünde besin alerjisi olan, herhangi bir alerjisi olan, çocuklarda (alerjiler çocuklarda daha fazla görülür) ve astımlı kişiler.

Anafilaksi riski yüksek olanlar, astım öyküsü, 13 ve altı yaşlar, epinefrin kullanımını geciktirmek(ciddi alerjik reaksiyon anında) .

 

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bir besin alerjisine sahip olmak sosyal hayatta kişiyi zorlayabilir, özellikle restoranlarda veya günlük hayatta çok sayıda gıda allerjeni gizlenmiş veya hiç bilinmiyor olabilir.

Besin alerjisi olan kişilere tıbbi kimlik, tıbbi bilezik takmak, her zaman bir otomatik epinefrin enjektörü taşımak ve uygulamayı bilmek gerekir.

Restoranlarda sipariş verirken dikkatli bir şekilde gerekli açıklamaları yaparak sipariş verilmeli.

Çocukların okullarında öğretmenleri veya bakıcılarının bu konuda bilgilendirilip alerji semptomları hakkında bilgi sahibi olması sağlanmalı.

Eğer alerjik kişi çocuksa önceden ona durumu açıklanmalı ,bu konuda kendisi bilinçlendirilmeli.

Alerjik kişinin günlük hayatta yanında tüketebileceği atıştırmalıklar bulundurmasında fayda vardır.

Ciddi bir alerjik reaksiyon, epinefrin  enjeksiyonu ve acil servise sevk  gerektirebilir.

 

BİZLER ECZACI OLARAK NE YAPMALIYIZ?

Gördüğümüz gibi çok büyük firmaların bile bu derece mahcup olmasına yol açan, besin alerjisinin ciddiyeti hakkında bizler de en yakın sağlık danışmanı olarak toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmalıyız.

Minör alerjik reaksiyon için tedavi, OTC veya reçete edilmiş antihistaminikler kullanılabilir.

Otomatik Epinefrin Enjektörü danışmanlığı çok önemlidir. Eczacı olarak;

* Hastalara ve ailelerine doğru uygulama şeklini göstermeleri,

*Her zaman yanlarında bir enjektör taşımaları gerektiği

*Enjektörlerini düzenli aralıklarda değiştirmelerini,

*Son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğini

*Enjeksiyon sonrası acil servise kontrole gitmeleri gerektiği  ve

*Epinefrinin sadece ANAFİLAKSİ durumunda kullanılması gerektiği konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmalıyız (minör burun akıntısı kaşıntı gibi semptomlarda kullanılmamalıdır),

*  Son olarak anafilaksi anında yapılacak ilk yardım uygulamaları hakkında hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmeliyiz.

 

EPİNEFRİN OTO ENJEKTÖR KULLANIMI

KAYNAKÇA
http://www.pharmacytimes.com/contributor/karen-berger/2018/02/pharmacists-can-play-an-important-role-in-food-allergy-education
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/154213
http://www.haberturk.com/tavsan-peter-filminin-alerji-sahnesi-icin-ozur-dilediler-1845753

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir