Sigara kullanımı birçok solunum ve kardiyovasküler hastalıklara yol açan bir sağlık tehlikesidir. Bununla birlikte, sigara, bu kronik hastalıklar ortaya çıkmadan öncede çok uzun süre fiziksel olarak zayıflamamıza sebep olur.
Az sayıda veya arasıra içilen sigara bile atletik performans üzerinde önemli zararlı etkilere neden olabilir. Bu etkiler, çoklu kanserojen maddeler de dahil olmak üzere, sigara dumanı içindeki kimyasalların karışımından kaynaklanmaktadır.
Normal sporcularla karşılaştırıldığında sigara seçkin sporcular arasında çok daha az yaygındır.
Sigaranın Performans Üzerine Olumsuz Etkileri
Kalbe ve Solunum Sistemine Etkileri
Tütün kullananlarda uyarıcı etkiye sağlayan bileşik nikotindir.Nikotin çoğu insan için sakinleştirici bir etkiye sahip olsada Merkezi Sinir Sistemini uyarıcı bir etkisi vardır.Merkezi sinir sistemi nikotin tarafından uyarıldığında, kalp ve solunum hızı hızlanır. Egzersiz yapmadan önce artmış bir kalp atış hızı, bir sporcunun hedef kalp atış hızlarını değiştirecek ve maksimum kalp atış hızını azaltacaktır.
Sigara içenlerin dinlenmedeki kalp hızları normalden daha yüksektir, egzersizle ulaşabilecekleri kalp hızları ise daha düşüktür. Dinlenmedekikalp hızı yüksek olan, sigara içen kişilerin kalpleri her zamantüm vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışmak zorundadır. Bu durum sigara içen kişilerde, çalışan kaslara gerekenden daha az oksijen ve besin maddesi gitmesine sebep olur.
Egzersiz Toleransının Azalması
Bir sporcunun egzersizi tolere etme yeteneği sigara içmekle azalır. Sadece bir sporcunun kendini tatbik edebileceği süre azalmakla kalmaz, aynı zamanda maksimum çaba da önemli ölçüde azalır. “Avrupa Kardiyovasküler Önleme ve Rehabilitasyon Dergisi” nin Ekim 2007 sayısında yayınlanan bir araştırma çalışmasının yazarları, egzersiz toleransının bozulduğunu ve dumanlı genç sağlık görevlilerinin egzersizi hoş karşılayabileceğini bildirmiştir. sigara içmeyenlere.
Sigara içenlerin fiziksel dayanıklılığı içmeyenlere göre daha düşüktür. Sigara içenlerden sağlık için egzersize katılım daha azdır.
Kan Basıncı ve Nitrik Oksit
Sigara, kan basıncını arttırır. Nikotinin başlangıç etkisi damarlarda genişleme ve kan akışında bir artışa neden olurken – özellikle beyne – net sonuç, kan damarlarının daralmasıdır. Kan damarlarının daralması, kaslara verilen oksijen miktarını azaltarak, erken yorulmaya yol açar.
Kan damarları, nitrik oksit varlığında genişler ve rahatlarlar; sigara içilmesi, nitrik oksit oluşum kabiliyetini önemli ölçüde azaltır, kan damarlarının daralmasına ve kan akışında bir azalmaya neden olur. Kan akışındaki bu azalma, özellikle sporcular için dezavantajlıdır.
Egzersiz sırasında salınan nitrik oksit, artan oksijen talebi ve laktik asit ve karbondioksiti ortadan kaldırmak için vücuda yardımcı olur.
Akciğer Esnekliği ve Kapasitesi
Kronik olarak sigara içilmesi sonucunda, akciğer elastikiyetinde bir azalmaya, akciğer hacminde ve oksijen kapasitesinde bir azalmaya ve enflamasyona aynı zamanda elastik doku bozulmasına neden olur. Akciğer dokusunun, uç hava yollarının anormal ve kalıcı genişlemesi ile ortaya çıkan kronik hava yolu hastalığı, amfizem olarak adlandırılır. Bununla birlikte, amfizem semptomlarının ortaya çıkmasından çok daha önce elastikiyette bir azalma meydana gelebilir.
Akciğer kapasitesindeki azalma, sporcunun daha az efor sarf etmesine veya nefes darlığı hissine neden olur.
Sigara içmeye ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar daha fazla etkilenir. Akciğerlerin normal gelişimi ve büyümesi yavaşlar.
İyileşme Süresini Geciktirir
Sigara içen kişilerde kemikler ve eklemler de olumsuz etkilenir. Kemik erimesi (osteoporoz), kalça kırıkları, romatizmal hastalıklar, bel ağrısı ve egzersize bağlı yaralanmaların (tendinit, burkulma,kırıklar) gelişme olasılığı artar.
Yaralar sigara içenlerde içmeyenlere göre daha yavaş iyileşmektedir.
Bu durum kırıklar için de geçerlidir. Örneğin, sigara içen kişilerin bacak kemiğindeki kırıkların iyileşme süresi, içmeyenlerden 4 hafta daha uzundur.
Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri
Sigara içiminin atletik performansı düşüren etkilerine ek olarak, sigara içmenin uzun vadeli sonuçları da vardır. Sigara içimi ile en ilişkili hastalık Akciğer Kanseridir.Sigara dumanı içerisinde bulunan kanserojenler kansere neden olur. “Chest Journal” da yapılan bir araştırmaya göre, akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşen ölümlerin nerdeyse hepsi sigara kullanımından kaynaklanmaktaydı.
Nitrik oksit oluşumundaki azalma, aterosklerozun ilerlemesinden büyük ölçüde sorumludur. Nitrik oksit kan damarlarını genişletmekle kalmaz aynı zamanda kan akışında bir artışa sebep olur, nitrik oksit de arterleri korur; nitrik oksit olmadığında atardamar duvarları hasar görür ve sertleşme eğilimi gösterir, bu da ateroskleroza neden olur.
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t28.pdf
https://www.livestrong.com/article/369762-how-does-smoking-affect-sport-performance/