Doping Nedir?

Doping kelimesi ne anlama gelmektedir?

Günlük yaşam içerisinde fazlaca duyduğumuz bir kelime olarak “Doping”, Türkçemizin esnek yapısından dolayı olumlu bir anlam yüklenerekte kullanılabilmektedir.  Mevcut bir yeteneğin güçlendirilerek öne çıkarılması ya da mevcut bir kazanıma ilave bir artış sağlama çabası, çoğu zaman ” doping” kelimesiyle desteklenebilmektedir.
Çalışanın maaşına yapılan zammın doping etkisi yaratması, hafızanın doping etkisiyle güçlendirilmesi ve öğrencilerin bu şekilde çalışmaya teşvik edilmesi gibi hedefler için “doping” uygun bir tanımlama olarak öne çıkabilmektedir.

Sportif performans ve sportif başarı hedefi açısından “Doping” istenmeyen , haksız, adil olmayan bir girişime karşılık gelir.

Spor alanında “doping” kelimesi tam olarak “ihanet” kelimesiyle eşanlamlıdır. Doğrudan “Sporun Ruhuna İhanet” olarak değerlendirilmektedir.

Doping gibi istenmeyen ve onaylanmayan bir eylem hakkında evrensel tanımlamayı Dünya Dopingle Mücadele Ajansı şu şekilde yapmıştır.

Dopingle Mücadele Kural İhlallerinden bir ya da daha fazlasının gerçekleşmesi durumu Doping olarak kabul edilmektedir*

*WADA Code 2021‘de yer alan talimatın 1.Maddesi’ne göre doping tanımıdır.

Söz konusu Dopingle Mücadele Kural İhlalleri (Yabancı kaynaklarda ADVR şeklinde geçer- Antidoping Rule Violation) şu şekildedir:

  1. Sporcudan Alınan Örnekte Yasaklı bir Maddenin veya Metabolitlerinin veya Belirteçlerinin Tespit Edilmesi 
  2. Yasaklı bir Madde veya Yasaklı bir Yöntemin Sporcular Tarafından Kullanılması veya Kullanılmaya Teşebbüs Edilmesi
  3. Bir Sporcunun Örnek Vermekten Kaçınması, Örnek Vermeyi Reddetmesi veya Örnek Vermemesi
  4. Bir Sporcunun Bulunabilirlik Kusurları İşlemesi
  5. Bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından Doping Kontrolünün herhangi bir Bölümünün Bozulması veya Bozulmaya Teşebbüs Edilmesi
  6. Bir Sporcu veya bir Sporcu Destek Personeli tarafından Yasaklı bir Maddenin veya Yasaklı bir Yöntemin Bulundurulması
  7. Bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından herhangi Yasaklı bir Maddenin veya Yasaklı bir Yöntemin Yasa Dışı Ticaretinin Yapılması veya Yasa Dışı Ticaretini Yapmaya Teşebbüs Edilmesi
  8. Bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından herhangi Yasaklı bir Madde veya Yasaklı bir Yöntemin herhangi bir Sporcuya Müsabaka İçi dönemde Tatbik Edilmesi veya Tatbik Etmeye Teşebbüs Edilmesi veya Müsabaka Dışında Yasak olan herhangi Yasaklı bir Madde veya Yasaklı bir Yöntemin herhangi bir Sporcuya Müsabaka Dışındaki bir dönemde Tatbik Edilmesi veya Tatbik Etmeye Teşebbüs Edilmesi
  9. Bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından Suç Ortaklığı Yapılması veya Suç Ortaklığına Teşebbüs Edilmesi
  10. Bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından Yasak İş Birliği Yapılması
  11. Yetkililere Bilgi Vermek İsteyen bir Kişinin Bundan Vazgeçirilmesi veya bu Kişiye Zarar Vermek amacıyla bir Sporcu veya diğer Kişi tarafından Gerçekleştirilen Eylemler.

Doping ile mücadele evrensel boyutta ve kararlılıkla sürdürülmesi gereken bir çabadır.